Skip to content

Godišnji

    Tijelo u stanju pokreta teži da ostane u pokretu, tijelo u stanju mirovanja teži da ostane u mirovanju. Zadnja godina je bila poprilično naporna, intenzivna i hirovita poput brzog voza. Dosta se toga pospremalo. Od misli, tijela, duše, do ljudi u životu. Baš nedavno sjedim s dobrim prijateljem koji inače živi u inostranstvu i pokušavam se sjetiti jesmo li zadnji put sjedili zajedno prošle godine ili pretprošle ili možda je čak prošlo više vremena. Ipak smo se dogovorili jer smo se sjetili koliko godina je imao njegov sin kada smo se zadnji put vidjeli.

    Ponestaje nam vremena, bolje da usporimo, sjećam se riječi jednog od profesora. Volim(o) se hvaliti da smo iznimno vrijedni. Disciplina je važna i neophodna, ali da li može biti i problem!? Dok se spremam na jedan duži godišnji odmor, primjećujem da sam čak i malo zabrinut što neću intenzivno raditi skoro mjesec dana. Da li ja to mogu podnijeti, da li mogu jednostavno biti sam svojim bićem? Čak sam uhvatio mozak da razmišlja kako iskoristiti godišnji da dođe do novih životnih spoznaja. Čovjek je biće navike, kako pozitivnih, tako i negativnih. Međutim, sve što je ekstrem, može postati i problem. Život treba biti poput izbalansiranog obroka, svega pomalo, sa zdravim rotacijama i otvorenim nepcima za nova iskustva.

    Ako stalno radimo sa istim alatima, nemamo vremena niti priliku da dođemo do novih spoznaja i ideja. Dosada također ima svoju funkciju. Blejanje i gledanje serije koju ćemo već sutra zaboraviti ili provesti dan na plaži ili igrati besmislene video igrice ne treba izazivati grižnju savjesti. Izlazak iz užurbane rutine može stvoriti novi pogled u životu, poput stavljanje sunčanih naočala koje drastično promijene našu percepciju okoline.

    A možda opet neke dane ili noći ne moramo ništa stvarati. Biće vremena zaraditi više novca i razmišljati, ali neki trenutci su fiksirani u vremenu, poput super mjeseca koji ima svoj raspored. Možda na ovom godišnjem ne moramo ništa spoznati. Možda trebamo malo više samo biti i prosto usporiti. A sada svi lijepo idemo uživati u suncu, jer ćemo za mjesec dana svi kukati kako je kiša. Možda smo ipak nešto naučili…

    Pročitajte ostale postove na blogu: www.elis.ba/blog

    Ensad Miljković RE&KBT Psihoterapeut & Supervizor
    Ugovorite termin online psihoterapije: [email protected]